Smalsu: 8 dažniausiai netoleruojami maisto produktai

2021 m. kovo 4 d., ketvirtadienis

 


Ar esi jautri maisto produktams? Aš save lyg ir stebiu labai, bet vis dar negalėčiau įvardyti, kokio maisto netoleruoju. Dažniausiai maisto netolerancija pasireiškia, žinoma, skrandžio skausmais, pykina, pučia pilvą, kankina arba viduriavimas, arba atvirkščiai - vidurių užkietėjimas. Radau sąrašą produktų, kurių žmonės netoleruoja dažniausiai ir man pasidarė smalsu - ar aš kažką iš to sąrašo valgau ir ar galėčiau paeksperimentuoti nebevalgant ir stebint organizmą. 


Nutariau tuo sąrašu pasidalyti ir su tavimi!


1. Pienas ir jo produktai – tyrimų duomenimis nustatyta, jog net trečdalis Lietuvos gyventojų netoleruoja šios produktų grupės. Įrodyta, jog šiems žmonėms trūksta fermento skaidančio laktozę [2].


2. Kiaušiniai – jie naudojami labai plačiai maisto pramonėje, gali būti netoleruojamas kiaušinio baltymas arba trynys, rečiau abi šios kiaušinio dalys.

3. Kviečiai – kviečiuose esantis baltymas – gliutenas, suteikia miltiniams produktams elastingumo bei purumo, tačiau būtent šio baltymo dažnai netoleruoja žmogaus organizmas.

4. Žemės riešutai – ankštiniai augalai pasižymi aukšta maistine verte, bet juose esantys baltymai yra itin dažnai netoleruojami ir sunkiai virškinami. Aukštoje temperatūroje baltymas tampa dar pavojingesniu.

5. Medžių riešutai – ši grupė yra itin plati, tačiau jei jų netoleruojate simptomai pasirodys tik po tam tikro laiko, alergijos atveju simptomai juntami vos pavartojus.

6. Jūros gėrybės – šiuose produktuose, kaip ir žuvyje, yra histamino, tai yra baltymas, kuris tampa dažna netoleravimo priežastimi. Pastebima, kad netoleravimas šiems produktams palaipsniui vis auga.

7. Žuvis – šio produkto netoleruoja dažniausiai tie žmonės, kurie vartoja itin daug tuno, skumbrės ir sardinių. Tai siejama su netinkamu produktų apdorojimu.

8. Soja – sojos pupelėse esantys baltymai yra itin plačiai naudojami įvairiuose kasdien vartojamuose maisto produktuose. Dažnai galima rasti tik sojos pėdsakų produkte, tačiau pastebėta, kad ir mažas jos kiekis, gali sukelti ne tik maisto netoleravimą, tačiau dažnai yra sunkiai apdorojamas žmogaus virškinimo sistemos [3]. 


Jau seniai esu pastebėjus, kad pieno produktų privalgius pasijuntu gan apsunkusi. Galbūt tai ir bus maisto produktas, kurio netoleruoju, tačiau mėgstu iš pieno viską: sūrį, jogurtus, sūrelius, varškę... žodžiu, nežinau ar galėčiau be šitų dalykų pilnai džiaugtis gyvenimu... o kur dar kava su pienu. 😁Nepiktinaudžiauti svarbiausia, ane? 

_
Šaltiniai:
  1. Fisher K, J,. 2019. Is it a food allergy or an intolerance?. Prieiga per internetą: https://www.medicalnewstoday.com/articles/263967
  2. Kalibatienė. Intestininės enzimopatijos. Mokslinė monografija. Vilniaus universiteto leidykla, 2014 m.
  3. Commins S. P., 2020. Food intolerance and food allergy in adults: An overview. Prieiga per internetą: https://www.uptodate.com/contents/food-intolerance-and-food-allergy-in-adults
  4. Skoczylas D, Gujski M, Bojar I, Raciborski F 2020. Importance of food allergy and food intolerance in allergic multimorbidity. Ann Agric Environ Med., 413–417. doi: 10.26444/aaem/123107.
Sąrašas iš pranešimo spaudai. 


Ką šiame sąraše matai tu, ko netoleruoji? 😌

2 komentarai

  1. Aš nei alergiška, nei netoleruojanti :D vienintelis dalykas, kurio kiekius riboju, yra žemės riešutai - nuo jų pradedu dusti :D vaikystėje galėjau valgyti kiek noriu, prieš kokius porą metų užtekdavo kelių riešutų reakcijai, dabar vėl ramiau, bet baisu po praeitų patirčių :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 😳 neduok die, blemba, o jei kokį snickersą sukerti taip... brrr 😔

      Panaikinti

komentarai motyvuoja ir skatina Influx'o aktyvumą

sek mane instagrame @d.dalmantaite :

© Influx. Design by FCD, edited by me.